A A A K K K
для людей з порушеннями зору
ДРАБІВСЬКА ГІМНАЗІЯ
Набутівської сільської ради Черкаського району Черкаської області

Історична довідка розвитку школи в селі Драбівка

Дата: 11.11.2020 12:27
Кількість переглядів: 140

 

З архівних документів знаємо, що у 1861 році у селі було  відкрито парафіяльне училище. У 1875 році у ньому навчалось 20 хлопчиків, у 1878 – 38 хлопчиків і 2 дівчинки, а у 1882 – 29 хлопчиків.

У 1907 році за кошти земства було збудоване перше приміщення школи – двохкласне земське училище з терміном навчання в 4 роки. В школі вивчали 10 предметів: Закон Божий, російська мова, арифметика, геометрія, історія, географія, природознавство, креслення, чистописання, співи. Наповнюваність класів становила 90 учнів. Це були діти з різних навколишніх сіл.

Відомо, що у 1912 році у селі існувала безкоштовна народна бібліотека. Її фонд складали 608 книжок, з яких релігійного змісту – 60, з історії Русі та загальної історії – 102, з географії – 58, природознавчого та медичного змісту – 88, сільськогосподарських книжок – 50, белетристики – 245, книг іншого змісту – 5. 

Про розвиток освіти в селі дізнавалися зі спогадів Івана Луковича Осипенка, уродженця села,  бувшого вчителя і директора  Драбівської школи, який згадував, що в 30 роках, Драбівку, як і всі навколишні села охопила масова кампанія з подолання безграмотності населення. Сам він вчився в 40 роках. Навчання проходило по класах. Писали чорнилом, виготовленим з бузини по будь-якому папері, в основному на газетах. Штани фарбували теж бузиною. В школі не було обідів, тому брали з собою печені буряки, гарбуза.

Після війни в Драбівці було відкрито восьмирічну школу, а в 1967 році відкрили середню школу. 

У 2007 році, з відкриттям дошкільної групи, сільська школа набрала статус навчально – виховний комплекс.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було підтверджено

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень